Storkokerskan

Regn ute, matlagning inne.

Idag blir det en sats med köttfärssås och en med fiskbullar. Ikväll eller imorrn blir det korv stroganoff.
Inga gastronomiska upplevelser på något sätt, men goda och enkla att göra.

Jag hittade recepten i en bok hos en kompis. Hon hade fått boken av Bvc, så ni kanske redan har dem hemma. Men för er andra:

Köttfärssås
1 liten gul lök
1 liten morot
2 msk flytande margarin (jag tog smör och rapsolja istället)
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
200 gr köttfärs
1 vitlöksklyfta
3 tsk oregano

1. Skala lök och morot. Hacka löken fint. Riv moroten grovt.
2. Smält margarinet i en stekpanna och mjukstek lök och morot på låg värme i ett par minuter.
3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och köttfärs. (Köttfärsen blir mjukare när den får kokas klar än när den steks.)
4. Rör om ordentligt och låt småputtra i 10 minuter.
5. Smaksätt tillslut med pressad vitlök och söndersmulad oregano.

Servera med pasta (jag brukar använda risoni, det är redan färdigskuret liksom) eller potatis.

Det står att det ska bli 10 barnportioner, men jag gjorde dubbel sats och fick ut 10 portioner, så det måste vara små portioner de tänker sig…

Fiskbullar
400 gr torsk eller koljafilé (jag hade sej hemma idag)
2 msk potatismjöl
2 dl mellangrädde
1/2 krm vitpeppar
1dl hackad dill

1. Skär fiskfiléerna i mindre bitar.
2. Lägg fiskbitarna i matberedare eller mixer och kör några sekunder.
3. Lägg i resten av ingredienserna och mixa smeten slät och porös. Färsen ska vara ganska fast i konsistensen så att man lätt kan forma den till fiskbullar.
4. Lägg färs i en matsked och forma till en fiskbulle. Lägg bullarna på en sköljd skärbräda. Då klibbar de inte fast så lätt.
5. Lägg ner hälften av fiskbullarna i kokande vatten, koka 3 minuter. Fiska upp dem med en sked och lägg på ett fat. Koka resten av fiskbullarna.

Det här ska bli 30 stycken av normal storlek. Men jag tänker nog göra dem mindre så att Hedda kan äta dem själv.

Korv Stroganoff
300-400 gr falukorv
2 gula lökar
2 msk flytande margarin (eller smör + rapsolja)
2-3 msk tomatpuré
2 dl mellangrädde
svartpeppar
persilja

1. Skär korven i 1/2 cm tjocka strimlor.
2. Skala och hacka löken.
3. Bryn först korven. Sänk sedan värmen, tillsätt löken och låt den brynas med tills den mjuknat.
4. Tillsätt tomatpuré och rör om.
5. Späd med grädden och låt koka några minuter.
6. Smaksätt med svartpeppar och klipp över rikligt med persilja.

Servera med ris och kokta ärtor.

Det här ska bli 4 portioner. Vi får väl se hur det blir med den saken.

20120509-124607.jpg

Annonser

2 thoughts on “Storkokerskan

  1. Ping: Bullar, inte bollar | livetentrappaupp

  2. Ping: Bullar, inte bollar | stinamedk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s