Hmm…

Ok, så vårt barn gråter vid lämning på förskolan. Känns inget vidare. Imorse hade pedagogen dragit henne gråtandes ur Bs famn.

Ja, det har bara gått en vecka. Det kanske blir bättre när hon vänjer sig och fattar att vi lämnar, men att det är kul sen och att vi faktiskt hämtar varje dag också. Men jag gjorde en snabb googling på gråtande barn vid lämning och det finns två läger.

En grupp säger att det är helt normalt och väldigt vanligt. Barnen gråter vid lämning men slutar så snart föräldern försvunnit ur synhåll. Inga konstigheter. Det är naturligt att barnen gråter för det är klart att de hellre skulle vara med föräldrarna om de fick välja. Och att vi som föräldrar också tycker att det är trist att säga hejdå till våra barn, men vi har lärt oss att hantera känslan och behöver inte gråta. Barnen är små och visar känslor på andra sätt. Typ.

Den andra åsikten är att trygga barn gråter inte. Punkt. Har man ett barn som är tryggt och har knutit an till någon i personalen på förskolan så gråter de inte när föräldrarna går. Och barn som gråter ska inte lämnas. De ska antingen få längre inskolning, byta förskola, börja hos dagmamma eller helt enkelt stanna hemma tills de är mogna. Typ.

Jaha. Så vad är ”rätt”?

Det gör ju ont i föräldrahjärtat när hon gråter. Men om hon verkligen tystnar efter någon minut och sen tycker att livet är frid och fröjd kanske det får vara så? Eller är det traumatiskt för henne? Hur ska man veta?

Vi har ju lämnat henne hos barnvakter tidigare och då har det inte gråtits. Är det förskolan som inte är bra? Pedagogerna som inte känns trygga för henne? Eller har hon helt enkelt blivit äldre och fattar mer? Fattar att vi går och inte kommer tillbaka på en gång.

Kan vi underlätta med att dra ut på lämningen? Se till att hon är lugn och harmonisk, upptagen med lek, innan vi går? Eller gör det bara saken värre? Att hon luras att tro att vi ska stanna, men sen ändå går.

Alla barn är ju unika och jag fattar att det inte finns ett universellt svar som löser sånt här. Men tänk om nån bara kunde säga hur vi ska göra för att vår älskade unge ska slippa gråta varje morgon.

Annonser

One thought on “Hmm…

  1. Karin

    Jag hörde på knattetimmen på p4 eller p1 (BÄSTA) där någon just frågade om detta med att LÄMNA ett gråtande barn. Förskolan och alla säger att man ska vända på klacken och gå just för att barnet slutar gråta och för att det är jobbigt för förskolepersonalen annars. Men de på knattetimmen sa NEEJNEEEJNEEEEEJ, om barnet gråter – stanna och trösta. Barnet vill ha sina föräldrar! Var med en stund på förmiddagen om det behövs.

    Ja. Man gör ju som man vill och sånt. Men det är ert barn och förskolan ska faktiskt inte bestämma hur ni ska göra. Gör det som känns mest rätt i hjärtat och så.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s