Hedda 2,5 år

Vår lilla loppa håller verkligen på att bli stor. Hennes ordförråd är enormt och hon lär sig nya ord hela tiden. Hennes fantasi börjar ta fart och det märks när hon leker att hon har en egen värld i sitt huvud, som vi inte kan se. Hon har i och med det även blivit mycket bättre på att leka själv. helst vill hon ha sällskap förstås, men när det inte går så kan hon roa sig själv med sina leksaker en bra mycket längre stund nu, än för bara några månader sedan.

Pussel är ju hennes starkaste gren, men hon verkar ha pusslat lite mycket på sistone och tar nu en liten paus. De senaste dagarna har vi målat istället. Och hon målar! Det har blivit viktigt att fylla hela pappret eller sidan i målarboken, innan man går vidare. Är det tomma områden i målarboken frågar hon vem som har glömt att måla där.

Att laga mat och bjuda på fika är väldigt roligt. Alla har varsin kopp/fat/glas/mugg. Hon, pappa, jag och Olle. Och man får helst inte hålla på och byta sinsemellan.
Dockorna är poppis. De ska ofta följa med och göra samma sak som hon. T ex gå på pottan eller sitta i matstolen.
Lego är kul, men det går bäst om jag eller B är med och tipsar lite om vad man kan bygga. Då går hon igång.

Hon pratar mycket. Och hon minns mycket. Saker och personer som vi inte har pratat om eller sett på väldigt länge kan hon plötsligt nämna eller fråga om.
Hon för hela långa resonemang med oss. Hon berättar hur saker och ting ligger till eller hur man ska göra. Olle får också höra en del visdomsord.

Hon är väldigt snäll med sin lillebror. Och ibland väldigt…osnäll. Hon hjälper gärna till att klä på eller av. Och bjuder honom på sin mat. Ger honom leksaker och klappar och kramar. Om jag säger att vi måste vara tysta för att Olle ska sova så respekterar hon det och viskar om hon vill säga nåt. Men det blir en del knuffar och tjuvnyp också. Och då blir hon ledsen när vi säger till. Jag tror att mycket av det handlar om uppmärksamhet, att hon vill ta tillbaka den till sig själv. För när de leker själva är det oftast inga problem. De kan busa ganska vilt utan att någon gör sig illa. Men om jag eller B är där och fokuserar lite mycket på Olle så kan han få sig en oförtjänt smäll eller knuff.

Jag låter henne välja kläder ibland, när vi har tid och det inte är så noga. (Ska vi vara utomhus länge så är det ju lite viktigare att hon har bra grejer på sig. Men jag kan också förklara för henne att det är för kallt att ha t-shirt och då väljer hon oftast gladeligen en långärmad variant.) Hon gillar det och väljer nästan alltid olika saker. Dvs det är inte samma tröja hela tiden. Hon tycker om byxor som är lite stora och mjuka. Inte ”tajtiga”. Så det är mest mjukisbyxor. Upptill blir det oftast t-shirt eller klänning.

Hedda är världens bästa unge och det är så spännande att se henne växa upp!

Annonser

One thought on “Hedda 2,5 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s